GRATIS Verzending vanaf 75€
Voor 16:00 besteld, is VANDAAG verstuurd
GRATIS Verzending vanaf 75€
Voor 16:00 besteld, is VANDAAG verstuurd

28 augustus 2010

Just a little bit of history repeating


Haken is tegenwoordig weer helemaal trendy. Net als in de jaren 70 zal je misschien denken. Precies, toen beleefde het haken ook een hoogtepunt. In een jurk als deze maakte je destijds iedere buurvrouw jaloers. Maar waar komt het haken nu eigenlijk vandaan ? Het is een klein mysterie. Je zult misschien denken "alsjeblieft geen geschiedenis les " maar je zult zien, het einde van het verhaal is de moeite waard :) En nu niet meteen door scrollen naar het eind hé !

Sommigen houden het erop dat het is ontstaan in de Arabische landen, Zuid-Amerika of China. Maar er is geen tastbaar bewijs dat deze vorm van handwerken werd uitgevoerd in deze landen voordat het rond 1800 erg populair werd in Europa. De vroegste schriftelijke vermelding over haken komen voor in het boek "The memoirs of a Highland lady" geschreven door Elisabeth Grant in 1812.

Wat grappig is om te weten, is dat de eerst gepubliceerde haakpatronen in 1824 verschenen in een Nederlands blad genaamd "Pénélopé". (Hup Holland Hup, toen al trendsetters !) Rond 1840 verschenen er ook haakinstructies in Engeland voornamelijk geschreven door Elenor Riego de la Branchardiere en Frances Lambert. Zij schreef het boek "Handbook of Needlework".

"Godeys Lady book"uit 1846 refereert ook naar het haken. Het was één van de populairste boeken van de 19e eeuw.

 

En ook het boek " A winters gift" uit 1847 was een voorloper op haakgebied. In dit boek stonden 65 bladzijden met gedetailleerde instructies voor het uitvoeren van verschillende haaksteken.


De haakmode veranderde aan het eind van het Victoriaanse tijdperk, rond 1890. Kanten haakwerk werd enorm populair. De hype had een piek tussen 1910 en 1920. De techniek werd zowaar nog ingewikkelder en veelzijdiger.

 
De voorkeur voor felgekleurd haakwerk verdween en veranderde naar behouden kleuren zoals wit, creme en lichtgeel.
 

In 1914 begon de eerste wereldooglog en na die tijd werden er veel minder haakpatronen uitgebracht dan voorheen, en als ze uitgebracht werden waren het vereenvoudigde patronen van het begin van de 20e eeuw. Na de tweede wereldoorlog was er ineens weer een opleving in de interesse voor handwerken. Met name in de Verendigde Staten werden er veel patronen gepubliceerd voor het haken van pannelappen, bloempot omtrekken en andere huis objecten. En natuurlijk waren ook de patroonboeken voor het maken van baby en Barbie kleertjes een rage.


Het haken bleef voornamelijk een kunst van huisvrouwen, tot het begin van de jaren 70. Toen pikte een nieuwe generatie het haken op. De Granny Squares werden ontdekt, gehaakte kleurrijke vierkantje met of zonder bloemen. Ook het rondhaken kwam in beeld. Na die tijd zijn er veel haakpatroonboeken verschenen, voornamelijk met kleding patronen. Rond 2005 kwam er weer een nieuwe manier van haken naar Nederland overwaaien uit Japan, het amigurumi haken.

In 2007 volgde er een nieuwe hype genaamd Zpagetti. Ook Hoooked gaf een boekje uit met haakpatronen.


Zoals ik in het begin al zei: "It's just a little bit of history repeating" Je begrijpt het misschien al, na dit volledige boekverslag. Ook Echtstudio mag zich zo aansluiten in dit indrukwekkende rijtje met haakpatroonboeken ! Vandaag zijn we de hele dag bezig geweest met een professionele fotoshoot om alle items zo mooi mogelijk te fotograferen. Het was een geweldige ervaring. We zijn er van overtuigd dat je in november een prachtig boekje hebt om op je verlanglijstje te zetten voor de komende feestdagen. We treden nog niet in details, we houden het graag spannend :)

Laat een reactie achter

* Verplichte velden