GRATIS Verzending vanaf 75€
Voor 16:00 besteld, is VANDAAG verstuurd
GRATIS Verzending vanaf 75€
Voor 16:00 besteld, is VANDAAG verstuurd

4 november 2020

Mandala haken

We hebben ze allemaal wel eens gezien, de mandala. De cirkelvormige figuren met prachtige geometrische figuren. Tegenwoordig zijn mandala’s ook in de westerse cultuur populair en zie je ze steeds meer, bijvoorbeeld als kunstobjecten in huis of als een tattoo.

De betekenis van een mandala

Het woord mandala stamt uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent letterlijk: ‘magische cirkel’ of ‘magisch wiel’. Hoewel het concept een hindoeïstische oorsprong heeft, wordt de mandala ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt. Daar beeldt het de kosmos uit. Mandala’s dienen tot inspiratie en innerlijke verrijking en maken je bewust van de oneindigheid van het bestaan en dat alles met elkaar in verbinding is. Een mandala kent geen einde en geen begin.

De opbouw van de mandala

Elke mandala heeft een opbouw. De buitenrand, ook wel de basis, wordt de circle of life genoemd. De stip in het midden heeft ook een belangrijke betekenis. Het staat symbool voor de kracht die samenkomt. Daar waar alles begint en waar alles mee in verbinding staat.

Mandala haken

Een gehaakte mandala kun je helemaal naar eigen inzicht maken. Op internet zijn tal van haakschema's te vinden en zie je heel veel mooie voorbeelden van kleurige mandala's of dromenvangers. Het haken van een mandala is heel rustgevend,  je haakt in het rond en elke toer is weer anders. Door verschillende kleuren te gebruiken kun je er een waar kunststukje van maken.

Mandala haken voor beginners

Haakschema's voor mandala haken zien er op het eerste gezicht een beetje ingewikkeld uit. Maar als je weet wat de tekens betekenen dan zie je al snel een logica in het patroon en haakt een tekenschema heel lekker weg. Ben je beginnende haker? Dan zou je eerst eens kunnen starten met een eenvoudig haakschema zoals het byClaire doily patroon. Dit patroon bestaat uit een haakschema en ook uitgeschreven tekst. Door te variëren met kleurtjes naar keuze kun je de mandala zo bont maken als je zelf wilt. Deze mandala is ook heel mooi in een uni kleur. Hang er wat kraaltjes en veertjes aan voor een mooie boho uitstraling.

Mandala haken met byClaire sofmix

Als je de smaak te pakken hebt kun je beginnen aan een groter project. Wij hadden uit het boek Haakgeluk 2 al een tijdje geleden het toffe vloerkleedje gehaakt met softmix Vintage blue. Met 10 bollen byClaire softmix haak je al een mooie grote doily met een diameter van circa 1 meter. Superleuk voor bij een bureautje, kinderkamer of slaapkamer.

Zoek je een echte eyecatcher aan de muur dan is dit patroon ook heel geschikt voor een mooie mandala. Aangezien onze collectie metalen ringen sinds kort is uitgebreid met de 80, 100 en zelfs 120cm ringen konden we het byClaire vloerkleedje een snelle upgrade geven. Deze ringen zijn helaas alleen in de winkel te koop, het verzenden van de joekels is niet te betalen.

Het kleed maakten we eerst met stitchmarkers vast aan de ring zodat de lap mooi op spanning komt.

Vervolgens begin je bij een willekeurige punt en haak je door middel van vasten het kleedje vast aan de ring. Je kunt ervoor kiezen om alles te omhaken maar je kunt natuurlijk ook alleen op de plekken waar de stitchmarkers zitten de lap vastmaken aan de ring.

Superleuk boven de bank!

Een echte eyecatcher boven de tafel.

Met welke kleur zou jij deze mandala haken? Of combineer je verschillende tintjes tot een fleurig geheel? Shop je 11 bollen byclaire softmix (10 voor de mandala en 1 voor het vasthaken) bij Echtstudio en ga aan de slag met jouw eigen mandala.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »