GRATIS Verzending vanaf 75€
Voor 16:00 besteld, is VANDAAG verstuurd
GRATIS Verzending vanaf 75€
Voor 16:00 besteld, is VANDAAG verstuurd

13 oktober 2015

Een vest in de weefsteek!

vest in weefsteek

Maar is dat niet de granietsteek? Of toch de moss stitch, het lijkt ook wel verdacht veel op de linen stitch... Verwarring alom, het schijnt de gemoederen flink bezig te houden. Wij zijn in ieder geval zeer blij met deze simpele haaksteek met de losse, vaste, losse. Het zorgt voor geweldige resultaten en het is zo easy, je kunt het haast haken met de ogen dicht. Dus dit is geen blog om het wel en wee van deze steek te behandelen, daar is op diverse Facebook groepen genoeg ruimte voor en hebben allerlei kundige haaksterren al heel veel uitleg gegeven in blogs en via youtube video's.

Dit is wel een blog om 1 van onze nieuwste creaties met jullie te delen; een mouwloos vest in de losse, vaste, losse structuur. Een mooi dicht effect maar toch ook weer niet te massief dus voor het haken van kleding is deze steek ideaal! En met het garen van byclaire past het perfect bij de omslagdoek.

Het model is simpel; de lap bestaat eigenlijk uit 1 stuk, geen zijnaden alleen een paar naadjes bovenop de schouder. We starten met een ketting van lossen, je begint aan de onderkant van de lap en en haakt heen en weer totdat je ter hoogte komt van de armsgaten. Hier haak je eerst het stukje aan de rechterkant heen en weer tot bovenaan de schouder. Vervolgens hecht je met een nieuwe draad aan om het middenstuk te haken  (dit wordt het stuk op je rug van armsgaten tot de nek). Daarna weer een nieuwe draad aanhechten en het stukje aan de linkerkant haken tot bovenaan de schouder. Nu heb je eigenlijk 3 panden, een groot rugpand en 2 smallere voorpanden. Vouw beide voorpanden naar binnen toe en naai vervolgens de panden vast aan de bovenkant.

IMG_1682 (3)

IMG_1683 (1)

Wij hebben een ketting opgezet van 100 lossen en 66 toeren gehaakt tot de armsgaten. Vervolgens de per pand nog 20 toeren doorgehaakt. Voor de zijpanden zijn 20 steken breed per pand en het rugpand 60 steken. Bij de armsgaten en langs de rand van het vest nog 2 toeren vasten gehaakt voor een mooie afwerking. Het is uiteindelijk een lap geworden van circa 85 x 85 cm, een maat S. Voor deze lap gebruikten we 10 bollen byClaire softmix en haaknaald 9mm (losjes gehaakt).

Voor een grotere maat is het dus uitproberen met het aantal lossen, je zou bijvoorbeeld een ketting kunnen haken en dan het breedste stuk van je lijf meten met deze ketting van lossen en daarop de lap gaan haken totdat je het lang genoeg vindt voor het vest.

En een patroon? De uitleg van de gebruikte steek kun je vinden op internet, zoek maar eens op weefsteek, moss stitch, linen stitch of granietsteek (volgens het haaksteken boek van de marie claire de juiste benaming en volgens de haakbijbel weer niet). De afmetingen kun je op een makkelijke manier zelf bepalen en is helemaal afhankelijk van het gebruikte garen en de manier waarop je haakt. Ook kun je deze lap uiteraard in andere haaksteken haken of in een mooie breisteek. Maar het ontwerp is heerlijk eenvoudig en daar houden we van.

IMG_1990

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »