Het is weer eens tijd voor een haakSTER van de week! We zien de mooiste creaties voorbij komen op Facebook en Instagram en is het natuurlijk superleuk om kennis te maken met de ontwerper. HaakSTER Juf Sas startte een paar weken geleden met een spetterende shawl in een prachtige relief haaksteek. Op Instagram  kon je precies volgen hoever de Shawl Esmé was en het eindresultaat is supermooi!

Juf Sas heeft naast haar inspirerende Instagram ook nog een website met heel veel haak- en breipatronen vinden die ze gratis ter beschikking stelt. Ook het patroon van de Shawl Esmé kun je gratis downloaden en via een video tutorial wordt de reliefsteek duidelijk uitgelegd.

Hoogste tijd om eens kennis te maken met deze creatieve duizendpoot. En ben je na het lezen van dit interview net zo enthousiast als wij, bestel dan het voordelige garenpakket voor de Shawl Esmé en dan snel naar de website van Juf Sas!

Wie is Juf Sas?
Juf Sas is Saskia den Otter, ik ben 50 jaar oud, sinds 1988 gelukkig getrouwd met Jeroen en we hebben 3 kinderen, 2 dochters (Daphne en Suzanne) en een zoon (Jens) en zijn opa en oma van Micha en Noa. Ik heb jaren in het onderwijs gezeten, vandaar de naam, en ben nu werkzaam bij Bibliotheek Oosterschelde als specialist Digitale Bibliotheek. Verder heb ik een paar jaar geleden een website gemaakt die ik de naam juf Sas heb gegeven en ben begonnen met bloggen. Mijn blogs vul ik met dingen die ik leuk vind. Ik ben creatief, schilder, teken, naai kleding, brei en haak, fotografeer en (moes)tuinier graag, ik verslind boeken en ben nieuwsgierig op alle gebieden, vooral op digitaal gebied. Al mijn creativiteit kan ik dus bij juf Sas kwijt.

Sinds wanneer haak je en hoe heb je het geleerd?
Ik was altijd gefascineerd door mijn oma (Beppe) die altijd zat te haken. Ze haakte veel kleedjes en kleding voor Barbies die je over een wc rol kon zetten. Daar kon ik uren mee spelen. Rond mijn tiende heb ik mijn oma gevraagd of ze mij haken kon leren. Ze heeft me toen lossen, vasten en stokjes geleerd. Toen ik het eenmaal door had ben ik van alles gaan haken, Barbie spullen, gordijnen, truien en ga zo maar door. In de tijd dat de kinderen klein waren heb ik meer kleding genaaid en lag het breien en haken een beetje stil. Vier jaar geleden heb ik het eigenlijk door een collega weer opgepakt en begon ik mijn eigen patronen te maken. Dat vond ik zo leuk, zeker toen ik ook merkte dat de patronen werden gebruikt door bezoekers van juf Sas. Inmiddels is juf Sas een goed lopende website met veel gratis patronen.

Wat of wie is je inspiratiebron?
Mijn inspiratiebron kan echt van alles zijn, iets wat ik in een winkel zie, een kunstwerk, een persoon, een foto, de natuur of de wol zelf. Mijn hoofd heeft altijd ideeën, soms heel vermoeiend, en als ik niet kan slapen, ga ik altijd denken aan wat ik nog wil ontwerpen. Soms ontstaan dan de leukste dingen. In de haakwereld zelf vond ik Claire Boeter van By Claire een inspirerende vrouw met super leuke ontwerpen, jammer dat ze stopt.

Met welk garen haak je het liefst?
Echt een favoriet garen heb ik niet, ik vind het juist leuk om steeds weer ander wol of katoen uit te proberen. Ik weet wel dat ik niet van gepriegel houd, mijn ontwerpen beginnen vanaf haaknaald 3 maar liefst vanaf haaknaald 5. Ik houd van chunky wol dat je bijvoorbeeld met haaknaald 8 kan haken. Lekker grof, stoer maar wel vrouwelijk. Komt misschien omdat ik zelf behoorlijk lang (1.82m) ben.

Wat zijn jouw UFO’s (unfinished objects) op dit moment?
Dat zijn er niet zo heel veel. Ik maak eigenlijk altijd een project af. Er liggen op dit moment 4 WIP’s. Ik ben bezig om met soft mix van By Claire met zeshoekige granny’s een tafelkleed voor buiten te maken. We wonen sinds maart 2019 in ons nieuw roze huis, zo’n heerlijk huis en nu is ook pas de tuin aangelegd en kan ik al genieten van het idee om weer heerlijk buiten te zitten en te genieten van de (moes)tuin. Verder ben ik ook twee truien aan het haken, één met happy sheep, dus echte wol en een zomertrui met katoen van Sandness Garn. Ook ben ik bezig om een nieuwe pop Sophie te maken voor kleindochter Noa die ballerina Sophie overal mee naar toesleept. Ik heb Sophie al een keer gerestaureerd en ik vrees dat ze binnenkort een nieuwe nodig heeft. Komt wel goed uit want dan kan ik het patroon meteen goed uitschrijven.

Wat zijn je haakambities?
Het liefst zou ik van juf Sas mijn werk maken maar dat is een utopie. Ik zou het wel heel gaaf vinden om een eigen haakboek te maken, dromen mag je altijd houden, toch. Mijn dochter Suzanne heeft het haakvirus van mij over genomen dus wie weet een leuk moeder dochter boek met de pakkende titel Suus en Sas. Een boek dat alle leeftijden aanspreekt. Voor de rest wil ik vooral zo doorgaan met juf Sas. Mijn patronen die ik nu maak zijn echt veel beter dan mijn allereerste patronen. Ik schrijf een patroon uit, maak er vaak een teltekening bij en leg het ook nog in een film uit. Filmpjes maken vind ik namelijk ook erg leuk en het helpt haaksters om patronen te leren lezen. En zo ontwikkel ik mezelf ook door en blijf ik groeien. Verder hoop ik van juf Sas een positieve community te maken waar mensen graag zijn en elkaar helpen op een fijne manier. Dit gebeurt al in de juf Sas haak en brei Facebook groep.

Nog haak do en donuts voor de beginnende haker?
Leg de lat niet te hoog, koop niet een haakboek en denk dat je meteen alles uit dat boek kan haken. Alle begin is moeilijk, begin simpel, maak fouten, van fouten leer je namelijk. Bekijk veel haakfilmpjes op YouTube, spiegel je niet aan werk van iemand die al jaren haakt en wees trots op wat jij gecreëerd hebt. Je kan niet starten met iets en meteen de perfecte creaties maken. Gewoon doen, laat je niet tegenhouden om creatief bezig te zijn. Geniet en groei! Het leven is niet perfect, je kan geen perfecte creaties maken. Blijf spelen, blijf proberen, blijf creatief en doe het gewoon. Blijf niet hangen in oeverloos getwijfel maar geniet van het proces en het eindresultaat. Mijn motto is een quote van Maya Angelou: You can’t use up creativity. The more you use, the more you have.

Saskia super bedankt voor jouw mooie haakcreatie en dit leuke interview! We zullen je vast vaker voorbij zien komen met nieuwe ontwerpen en wie weet….een keer een Juf Sas haakboek?

Shop hier het pakket inclusief GRATIS leren label en haakmagazine.