Een heel speciale sprei, dat meldden we al bij het plaatsen van de foto’s op Facebook en Instagram.

Een creatieve klant bracht enige tijd geleden haar zelfgehaakte sprei in de winkel. Wij vielen als een blok voor dit prachtexemplaar; een katoenen 2 persoons deken met vintage uitstraling, nu weer helemaal hip!

echtstudio gehaakt sprei

Marja had het sprei gehaakt aan de hand van een patroon van haar oma, zij was in 1897 geboren en is bijna 104 jaar oud geworden.

Tine Kilsdonk-Ummels, 30 maart 1897 - 25 januari 2001

Mevrouw T. Kilsdonk-Ummels, 30 maart 1897 – 25 januari 2001

 

 

PATROON GEHAAKTE SPREI (1)

 

Heel bijzonder om het handgeschreven patroon in het echt te zien.

Dit haakpatroon gaat nog veel verder terug want Marja’s oma heeft het patroon weer van haar moeder overgenomen. Het origineel is gehaakt met de “ouderwetsche” Durable katoen nr. 8. met haaknaald 2,5mm. Jullie hebben zo’n klos vast wel eens gezien:

import_278_010.1.8__087

Als eerbetoon aan haar oma en uit haar passie voor het handwerken wil Marja het patroon graag met jullie delen. Zodat er nog meer mooie Oma spreien gehaakt kunnen worden.

Echt Stdio deken - 14 van 19

Oma’s sprei voelt zich eigen overal thuis maar in deze creme kleur combineert het wel heel erg mooi met onze nieuwe palletbank in de tuin. Nostalgie en naturel blijken een geweldige combinatie.

echtstudio gehaakt sprei

Het patroon is gratis te downloaden via de website. Het is door Marja overgetypt van het handgeschreven patroon. Dankzij onze eigen haakster Marielle hebben wij nog een uitgebreide versie van het patroon gemaakt. Als je het ritme eenmaal door hebt dan haakt het makkelijk weg maar het lezen en begrijpen van het patroon vraagt wel enige haakervaring.

Bijgaand een richtlijn voor benodigde materialen, experimenteer met garens van verschillende diktes en kijk welke uitstraling en kleur goed bij je past. Dit is een project waar je heel lang plezier van gaat hebben, van zowel bij het haken als bij het nagenieten van Oma’s sprei.

Origineel: afmeting 250 x 220cm, past ruim over een tweepersoonsbed. Uiteraard kun je ook een kleinere versie haken. De sprei wordt gehaakt in banen, 1 baan is circa 23 cm breed en 220 lang. Totaal zijn er 11 banen gehaakt (19 ruitmotieven). De uiteindelijk afmeting is afhankelijk van de manier van haken.

Franjes; 10cm

Totaal gewicht; 3300 gram

Origineel is gehaakt met durable haakkatoen nr 8 ecru, 33 bollen van 100 gram (9900 meter, bijna 10 km haakplezier!)

Kies je liever voor een ander kleurtje dan kun je ook aan de slag met byClaire cotton, je hebt dan circa 55 bollen nodig voor een afmeting van 244 x 250cm. Gebruik dan haaknaald 3,0mm voor een soepel resultaat.

Bekijk hier het garenpakket met byClaire cotton en haak zelf een mooi oma sprei!

 

echtstudio gehaakt sprei

 

Wij wensen jullie allemaal heel veel haakplezier en kom vooral een keer langs in de winkel om Oma’s sprei in het echt te bewonderen.