Haken voor beginners

Haken wordt al eeuwen lang over de hele wereld gedaan, en sinds kort is haken weer helemaal in! Het is een simpele handwerktechniek die heel makkelijk te leren is. Het leukste is dat je er, als je eenmaal wat basissteken onder de knie hebt, van alles en nog wat mee kunt maken: dekens, kussens, kleding, accessoires, knuffelbeestjes, decoraties, hoesjes voor je smartphone, en nog veel meer! Maar laten we beginnen bij het begin.

                     

Haaknaalden

 

Haakboeken voor beginners

 

Wol en garen

 

                     
Leren haken Haakaccessoires  Haakpatronen

   

Wat je nodig hebt

Een haaknaald: Haaknaalden zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar en worden gemaakt van o.a. kunststof, metaal en bamboe. Het belangrijkste is de grootte van de haaknaald. Welke grootte je nodig hebt, is afhankelijk van het garen dat je wilt gebruiken. Dit staat op het etiket van het garen vermeld welke maat haaknaald je nodig hebt. Garen: Als je een beginner bent, is katoen het makkelijkste om mee te beginnen. Het pluist niet snel, en de kans dat je per ongeluk je haaknaald door het garen steekt is erg klein. Een stitchmarker: Bij haken is het tellen van je steken heel belangrijk. Door een stitchmarker te gebruiken weet je zeker dat je de tel niet kwijtraakt. Stitchmarkers zijn in allerlei soorten verkrijgbaar. Ook handig: een schaar, een stopnaald en een meetlint.

Soorten haaksteken

Er zijn talloze verschillende haaksteken om te leren. Gelukkig hoef je ze echt niet allemaal te kennen om een eenvoudig haakwerkje te maken. Meestal begin je met een paar basissteken, en leer je gaandeweg nieuwe steken. De basissteken zijn de losse steek, de vaste steek, de halve vaste steek en het stokje.

Workshop leren haken

Voor iedereen die nog helemaal geen ervaring heeft met haken, maar het graag zou willen leren, kun je een workshop leren haken volgen. Tijdens de workshop wordt uitleg gegeven over de materialen, de verschillende haaknaalden en waar je op moet letten. Alle basissteken komen aan bod. Ook leer je hoe je patronen moet lezen. In twee sessies leer je de basis voor haaktechnieken, waarna je over voldoende kennis beschikt om zelf aan de slag te gaan. Wil je meer weten? Kijk dan op deze pagina.