Granny square haken

Een Granny square is een klassiek haakpatroontje in de vorm van een vierkantje, waarmee je eindeloos kunt variëren. Granny squares vormen de basis van heel veel haakwerk. Eén van de eerste vermeldingen van de Granny square is te vinden in een boek uit 1897 van The Weldon Company. Hierin stond een patroon van een gehaakt vierkantje, dat werd aanbevolen om restjes garen op te maken. Granny squares zijn heel leuk om te haken en snel klaar. Bovendien kun je er van alles en nog wat mee maken: sjaals, poncho’s, onderzetters, kleden, kussens, tassen, en nog veel meer. 
 

                     

Granny Square haakpatronen

 

 Granny Square leren haken

 

Wol en garen

 

                     
 Granny Square haakboeken  Haaknaalden  Haakaccessoires

   

Benodigdheden

Het enige dat je nodig hebt om Granny squares te maken zijn een haaknaald en garen. Voor het haken van Granny squares kun je alle soorten wol en katoen gebruiken, in elke gewenste dikte. Wel is het belangrijk dat je een haaknaald gebruikt die geschikt is voor het garen dat je gebruikt. Voor het basispatroon van de Granny square moet je drie haaksteken kennen: de losse steek, de halve vaste haaksteek en stokjes. Natuurlijk zijn er ook heel veel variaties op de Granny square; maar met deze drie haaksteken weet je voldoende om zelf Granny squares te kunnen maken.

Granny squares leren haken

Als je je graag wil verdiepen in het leren haken van Granny squares, dan is het boek Granny Squares Haken zeker aan te raden! In dit boek vind je een heldere uitleg over de steken die je moet weten, alsmede diverse voorbeelden en patroontjes van deze nostalgische vierkantjes. Ook staan er tal van patronen in voor haakwerken die je met deze vierkantjes kunt maken: van hoesjes voor je smartphone tot mutsen, van plaids tot tassen. Naast het boek is er ook een mogelijkheid om een workshop leren haken te volgen.