Een paar jaar geleden was dit DE haakhit; de granietsteek (ook wel weefsteek, moss stitch of linnen stitch genoemd). Een heerlijk patroon met afwisselend een vaste en een losse haken. Ideaal voor de beginnende haakster vanwege de eenvoud en de prachtige resultaten. De granietsteek wordt nog steeds veel gebruikt in allerlei haakcreaties. Doordat de steken in elkaar grijpen, krijg je een verrassend effect bij het gebruik van meerdere kleuren.

Kleurenexpert Claire Boeter maakte hiervan prachtige voorbeelden met haar kleurige omslagdoeken in de granietsteek. Zij maakte een gratis haakpatroon op haar blog.

Voor aankomend seizoen hebben we dit toffe haakpatroon weer eens opgezocht en met een warm “herfstig” kleurenpalet deze mooie omslagdoek gehaakt. De byClaire softmix zorgt voor een superzachte structuur dus heerlijk warm en behaaglijk om je schouders en nek. Dit garen bestaat uit katoen en polyacryl en kriebelt niet!

Welke haaknaald gebruik je voor byClaire softmix?

Er wordt een haaknaald 5mm geadviseerd voor het haken met byClaire softmix. Aangezien het garen best luchtig is raden we aan om altijd te blijven kijken hoe de structuur uitpakt. Met te strak haken wordt het snel wat stug en “plankerig”. Voor het haken van deze omslagdoek is het belangrijk om zo LOS mogelijk te haken. Echt extreem los!

Claire heeft haar omslagdoeken met haaknaald 9mm gehaakt om zoveel mogelijk lucht in de structuur te krijgen. Regelmatig horen wij van haaksterren dat ze ook bij gebruik van deze naalddikte toch nog geen soepele structuur krijgen en ook niet uitkomen met de 6 bollen byClaire softmix. De omslagdoek valt veel kleiner uit en de steken zijn vaster.

Hoe kan ik “losser” haken?

Mocht je jezelf hierin herkennen, raden we je aan om eens kritisch naar je haakstijl te kijken. Als je rechtshandig bent dan haal je je draad omhoog met je rechterhand. De naalddikte zorgt voor een bepaalde grootte van de lus op je naald. Als je vervolgens bij het insteken in de volgende steek met je linkerhand de draad weer aantrekt (dus de lus weer een stuk kleiner maakt) dan heeft de dikte van de haaknaald eigenlijk weinig invloed en corrigeer je steeds met je linkerhand de grootte van de lus. Gevolg is dat het haakwerk strakker wordt.

Probeer daar maar eens naar te kijken; wat doet je linkerhand op het moment dat je je draad met je rechterhand doorhaalt en omhoog trekt? Knijp je dan in je draad waardoor je het strak trekt of laat je de draad zonder weerstand door je vingers glijden.

We zien dit heel veel bij deelnemers bij onze haakworkshops en als je jezelf eenmaal het “knijpen” in je draad hebt aangeleerd is het ook echt even oefenen om dit letterlijk los te laten. Een beetje controle over de draad is wel nodig en wat strakker haken kan ook prachtig effect hebben voor het haken van amigurumi’s of tapestry haken.

Voor het haken van deze herfst Granietsjaal is het dus echt belangrijk om zo los mogelijk te haken zodat de sjaal luchtig en soepel om je heen valt.

Op deze foto een stukje van onze omslagdoek; 9 toeren meet circa 10 cm en er zit heel veel ruimte tussen de toeren. Onze omslagdoek is 140cm breed en de korte zijden zijn circa 97cm (exclusief franjes van 10cm).

Haakpakket Granietsjaal

Hoewel we het idee hebben dat heel hakend Nederland al kennis heeft gemaakt met de byClaire granietsjaal kunnen we jullie deze variant toch weer van harte aanbevelen. Voor de herfst een mooie basic combinatie met DE trendkleuren van dit jaar; cognac en caramel. We gebruikten 7 kleuren (i.p.v. 6 kleuren) voor deze sjaal en haaknaald 9mm. De kleurenvolgorde kun je op basis van het kleurenschema van byClaire aanpassen en zelf de 7e kleur toevoegen.

Het gratis haakpatroon van deze granietsjaal vind je op de blog van byClaire KLIK HIER

Breid jouw sjaalcollectie uit met deze mooie combinatie en shop zo’n mooi haakpakket!

Pakket met 7 kleuren byClaire softmix en optioneel een handige leren sjaallus. Bij het pakket ontvang je een PDF file met de kleurenvolgorde.