De een na laatste wereldburger is zojuist bekend gemaakt, patroon nr 8 Amigurumidag CAL ! Deze keer een tof ontwerp van haakster Tessa van Riet.

Lees hier meer over Tessa en doe mee met de GIVE AWAY van deze week en maak kans op 1 van van haar boeken. Laat een bericht achter op de blog of op echtstudio Facebook en wie weet ben jij vrijdag 8 september de gelukkige winnaar. Heel veel haakplezier!

Auteur: Tessa van Riet
Vertel wat meer over jezelf, waar kennen we je van?

Hi,

Ik ben Tessa van Riet-Ernst, ik woon in Alphen aan den Rijn en ik ben getrouwd met Jeroen. Ik heb 3 kinderen, Bowen van 12, Dévi van 10 en Quinty van 4.

In 2005 heb ik van mijn oma de basis steken van het haken geleerd. Door gebrek aan leuke Nederlandstalige patronen ben ik mijn eigen patronen gaan ontwerpen. In 2006 richtte ik webwinkel Koekeridoo op met haakpatronen, boeken en materialen.

In 2009 leerde ik collega Kim kennen en samen met haar richtte ik de winkel Echtstudio op. Ondanks dat Echtstudio een groot succes bleek te zijn lag mijn hart toch meer bij het ontwerpen en schrijven. Daarom heb ik besloten om Echtstudio met een geruisloze overgang in de capabele handen van Kim en haar team achter te laten.

Daarna ben ik me volledig gaan richten op het ontwerpen en schrijven van haakpatronen, en sinds 2011 is mijn werk bekend onder de naam Woolytoons. Inmiddels zijn we al weer meer dan 5 jaar verder en in die tijd zijn er heel wat boeken, pakketten en patronen bij gekomen. Woolytoons is inmiddels mijn job geworden. In mijn vrije tijd haak ik trouwens ook nog graag, maar ik vind het ook fijn om een boek te lezen, als ik me los kan rukken van Netflix ?

Boeken/patronen
Om al mijn patronen los te benoemen lijkt me niet zo handig. Maar de meest bekende zijn denk ik Jip de uil, Miss Wooly, Mr. Frosty en de golden oldies Dibbes de draak en de giraffen familie.
Boeken

– Amigurumi & More (2011)
– Amigurumi & Forest Friends (2012)
– Amigurumi & Mini’s (2013)
– Hip haken, haak de liefste amigurumi (2013)
– Hippe beestjes haken (2013)
– Hippe kerstversiering haken (2013)
– Hippe cupcakes haken (2013)
– Amigurumi’s in Love (2014)
– Hip Haken beestjes (2014)
– Hip Haken amigurumi (2014

Amigurumi Monsters (2015)
– Amigurumi Sprookjes (2015)
– Happy Colours haken (2016)

Pluis en haar vriendjes haken (2016)
– Welterusten Pluis (2017)
– Patronen in Zoomigurumi 4, 5, 6 en Amigurumi monster (2017)

website
www.woolytoons.com

blog

Ai…ja dat is één van die dingen die op mijn to-do lijst staat ? Bij houden van mijn blog. Als je me wilt volgen dan kun je met hier vinden: https://www.facebook.com/woolytoons/ of https://www.instagram.com/woolytoons/

Wanneer ben je begonnen met haken en waarom?

Ik ben in 2005 begonnen met haken. Mijn oma was een kipje aan het haken en die leek me zo
leuk voor de babykamer van Bowen. Ik vroeg aan mijn oma of ze er nog eentje wilde maken en toen zei ze: “Doe het zelf maar” Ze legde me uit hoe je een haaknaald vasthoudt en wat een vaste en een losse was en daarna werd ik in het diepe gegooid. YouTube was in die tijd nog niet zo ver dat je er
haakfilmpjes kon volgen en boeken waren er amper. Maar ik vond het tegen mijn eigen verwachting in echt heel leuk om te doen toen ik de slag eenmaal te pakken had. Het hielp me ontspannen na een dag werken. Mijn omgeving verklaarde me overigens voor gek toen ik met haken begon. Dat was zo suf, echt iets van vroeger. Gelukkig ben ik vrij eigenwijs aangelegd, ik haakte lekker verder en liet de opmerking “Ben je pannenlappen aan het maken” van mijn schouders afglijden.

Wat zou je het liefst de hele dag willen haken?

Deze zie je vast niet aankomen van een amigurumist; een dekentje of een lekkere sjaal. Of van die leuke kleedjes of een kussen. Ik denk dat het komt omdat amigurumi’s haken echt mijn werk is geworden. En alhoewel ik echt de leukste baan van de wereld heb wil ik ook weleens wat variatie in het haken.

Andere talenten naast haken?

Mijn andere talenten? Ik ben bijzonder goed in kletsen en eten. Nee grapje, voorheen ontwierp en verkocht ik badkamers, ook leuk om te doen. Ik ben creatief aangelegd in de breedste zin van het woord. Ik teken en verf de achtergrond van de schoolmusical, ik verbouw en pimp mijn caravan, ik mozaïek de rand van mijn bad, ik bekleed een oude stoel met nieuwe stof. Je kunt met mij veel kanten op. ?

Wat zijn jouw haakambities?

Dit vind ik best een lastige vraag. Als je hem me 10 jaar geleden had gesteld had ik heel wat doelen
op kunnen sommen. Ik heb al heel veel dingen gedaan waar ik naar gestreefd heb. Ik heb meer dan 15 boeken geschreven, ze zijn vertaald naar het Engels, Duits, Spaans en Frans. Ik heb gewerkt voor
grote merken als Disney en Paul Frank. Ik ben samen met Christel Krukkert geloof ik een beetje een oude rot in het amigurumi “vak”. Natuurlijk heb ik nog wel dingen die ik wil doen, het belangrijkste vind ik dat ik plezier houd in mijn werk. Ik wil graag fijne ontwerpen maken, en wellicht ook weer eens een uitstapje maken naar een ander haak-genre. Dat heb ik met Happy Colours haken al een beetje gedaan en dat was erg leuk. Beestjes haken zal altijd mijn “ding “ blijven maar het is ook leuk om je verder te ontwikkelen en
nieuwe uitdagingen te zoeken. En nu Quinty naar school is krijg ik ook weer wat meer tijd om dit soort dingen op te pakken.

 

Nog haak do en dont’s voor beginnende hakers?

Do’s : Ik heb geen idee wat mijn collega’s al voor tips gegeven hebben maar ik zou vooral adviseren om te ontspannen tijdens het haken. Dat begint met een goede houding en draadspanning.

Als je begint met haken kost dit nog wel wat concentratie en inspanning. Je houdt je haaknaald misschien een beetje verkrampt vast en je schouders vliegen automatisch omhoog. Soms houdt je zelfs ongemerkt je adem in omdat je zo druk bezig bent met het goed insteken of tellen.
Het helpt als je probeert rustig te ademen en je schouders laag te houden. Trek niet te hard aan je draadje en probeer niet te strak te haken want daar pak je in de volgende toer alleen jezelf maar mee.

Geef niet op, dat is ook een goede tip. Mijn eerste kip zag eruit als een voetbal met gaten. Maar met een beetje geduld en proberen kom je een heel eind. Tellen! Ook een super tip. Tel je steken in het begin na iedere toer. Zo weet je zeker dat je het patroon nog volgt en kun je eventuele fouten snel herstellen. En als je echt voor het eerst haakt dan helpt het om iemand te hebben die je op weg helpt en uitlegt hoe je een haaknaald vasthoudt en waar je draad loopt. Zoek een lieve buurvrouw of volg
een workshop bij Echtstudio en voor je het weet haak je er op los!

En dont’s : Haken zonder steekmarker om je toer aan te geven. Niet tellen na je toer. Te veel projecten op je “to do” lijst zetten waardoor je niet meer weet aan welke je eerst wilt beginnen of van alles een beetje haakt en niets echt af maakt. Gooi ook je haakwerk niet door de kamer als het even niet lukt ?
Tips voor het haken van jouw amigurumidag ontwerp!

Volg vooral goed het patroon, tel de steken na iedere toer. Door de foto’s is het goed te volgen.
Maar laat vooral je eigen creativiteit los met het haken en maken van Ciquala.

Vul amigurumipaspoort in van jouw wereldburger:

Naam: Ciquala (betekenis de Kleine)
Kleur ogen: zwart

Lengte: 16 cm.
Land van afkomst: Amerika
Taal: Sioux
Bijzonderheden: Ciqual is kampioen vissen en heeft daar haar eerste veren al mee verdiend.

give away tessa