Nieuw van Hoooked de stoere Natural Jute! Dit is een stevige 100% plantaardige vezel met een robuust uiterlijk. De draad is toch soepel en makkelijk te verwerken en is ideaal voor indoor en outdoor creaties. De Natural Jute collectie is verkrijgbaar in zes zachte pastelkleurtjes. We zijn aan de slag gegaan en delen hierbij het eerste patroon met dit leuke garen!

Jutte_mandje4

Mandjes heb je nooit genoeg, voor al je haakprojecten en losse restjes garen is een zelfgehaakt mandje natuurlijk onmisbaar. We zagen met de Natural Jute en een bol Yarn and Colors Must have een mooie combinatie ontstaan voor een tof mandje. Makkelijk te haken en een vrolijk effect. Dus pak je haaknaald en ga aan de slag!

Gehaakt mandje van Hoooked Natural jute met katoen.

Benodigdheden:

1 bol 100% natural Jute van Hooked

1 bol Yarn and Colors must-have

haaknaald 2,5 mm

Werkbeschrijving:

Bij dit mandje wordt gehaakt met de katoenen draad en wordt de jute draad alleen gebruikt om omheen te haken.

Je begint het mandje door met het katoen een magic loop te maken. Het jute heb je nu nog niet nodig

toer 1:  haak 6 vasten in de ring (vanaf nu haak je verder in spiralen dus de toer niet afsluiten)

toer 2:  2 vasten in elke vaste (6)

Vanaf nu ga je het jute-draad toevoegen. Je legt het jute-draad als het ware op je haakwerk en haakt er omheen met het katoen in de vasten van de toer ervoor.

Haak het uiteinde van het jute vast door in de eerstvolgende twee vasten van de vorige toer 2 vasten te haken waarbij je dus om het jute-draad heenhaakt. Zo zit het beginnetje goed vast. Vanaf nu haak je telkens 1 losse en 1 vaste tot het einde van de toer

Vanaf nu haak je verder door afwisselend (1 losse, 1 vaste, 2 losse, 1 vaste) te haken. Je haakt de vasten in het lossenboogje van de vorige toer en je neemt de jute-draad steeds mee door er omheen te haken. Controleer telkens of de bodem van je mandje mooi plat blijft door hem steeds even plat neer te leggen. Wanneer je merkt dat je mandje de neiging krijgt om wat bol te gaan staan dan ga je meer lossen tussen de vasten haken of kun je af en toe meerderen door in een boogje van de onderliggende toer 2 x vasten en lossen te haken. Zorg in ieder geval dat je niet meer dan drie losssen tussen de vasten haakt omdat je mandje anders erg slap zal worden. Let ook op dat je de jute-draad niet te strak aantrekt want dan zal je mandje ook bol gaan staan.

Haak telkens maximaal 3 lossen tussen de vasten, anders wordt je mandje niet stevig genoeg.

Zo haak je door tot je mandje de diameter heeft die je wenst.

Jutte_mandje3

Vanaf nu ga je niet meer meerderen maar blijf je telkens 3 lossen en een vasten haken waarbij je de vasten in het boogje van de vorige toer haakt. De jute-draad leg je nu niet meer om je cirkel heen maar op je cirkel zodat er zeg maar zijwanden van je mandje ontstaan. In het begin is dat even lastig maar je zult zien dat het snel bijna automatisch gaat. Belangrijk is dat je telkens controleert of je je jute-draad niet te los of te strak hebt want anders gaan je wanden van je mandje golven.

Jutte_mandje2

Als je mandje hoog genoeg is kun je er voor kiezen om een lus van jute te maken zodat je je mandje op kunt hangen. Hiervoor laat je de jute-draad even loshangen en haak je een aantal vasten op de vorige toer zonder om het jute heen te haken. Vervolgens vorm je van het jute een lus en haak je nog een aantal vasten om de jute-draad mee vast te zetten. Knip nu de jute-draad af en hecht de katoenen draad netjes af.

Een andere mogelijkheid is om de wanden iets langer door te haken en vervolgens om te vouwen, of om de laatste toeren zonder jute-draad erin te haken zodat je een katoenen rand krijgt die je naar buiten om kunt vouwen.