Deze keer hebben we weer een zeer speciale haakster van de week: ontmoet Joke van de website lossenenvasten en ontwerpster van een nieuwe CAL (crochet along) deken. Samen haken aan een geweldige mooie deken, vanaf 8 januari 2016 kunnen we weer aanhaken en zal Joke iedere vrijdagavond een stuk van het patroon online zetten op haar website en via de Facebook groep lossenenvasten. De Crochet Along duurt 3 maanden en op vrijdag 1 april komt het laatste patroon online.

Er zijn 3 mooie kleurencombinaties samengesteld met Stylecraft Special DK: Ochtenddauw, Rozengeur en Zeebries. Uiteraard kun je zelf ook je kleuren bepalen en ook het soort garen waar je mee wilt haken. We hebben de deken Rozengeur al in het echt mogen zien bij Echtstudio en het is een plaatje!

Zeebries

Rozengeur

Ochtenddauw

We hebben Joke een aantal vragen gesteld om deze creatieve dame wat beter te leren kennen.

Wie is Joke?

Joke is een creatieve vrouw, geboren in Stadskanaal, echtgenote en moeder van 3 zonen. Tegenwoordig woon ik in Assen, maar ik heb ook samen met mijn gezin 13 jaar in Spijkenisse gewoond. Die jaren hebben me het meest gevormd tot wie ik nu ben.

Sinds wanneer haak je en hoe heb je het geleerd?

Ik haak nu sinds ongeveer 3 jaar. Ik ben opgegroeid in een handwerkend gezin. Haken, breien, naaien, borduren, ik heb niet anders gezien om me heen. Op mijn 18de ben ik begonnen aan de opleiding Mode & Kleding, waar ik de kneepjes van het vak naaien heb geleerd. Maar naast mijn liefde voor stofjes, is de liefde voor garens ook altijd op de achtergrond gebleven.

Wat of wie is je inspiratiebron?

Mijn moeder! Ze is overleden toen ik 18 was. Ik herinner me haar bijna niet anders dan met breinaalden onder haar armen, een haaknaald in haar hand of achter de naaimachine. Een liefdevolle vrouw. Zij is degene die de liefde voor handwerken in mij heeft geplant.

Met welk garen haak je het liefst?

Ik heb geen grote voorkeuren, behalve dat het garen niet al te pluizig moet zijn. Ik ben nog in ontwikkeling zeg maar op dat gebied. Als ik nu even 3 verschillende soorten garens zou moeten noemen waar ik verliefd op ben zou ik toch gaan voor Catania, een heerlijk katoen dat lekker door je handen glijdt. Daarnaast ben ik erg gek op de Lopi Einband. Een wat harder garen om mee te werken, maar een zo warme uitstraling. Het werk dat onder je handen vandaan komt is zo warm en zacht voor je ogen en na een badje in Eucalan ook een stuk warmer in aanvoelen. Tenslotte ben ik gek op Stylecraft Special DK. Een relatief goedkoop maar bijzonder mooi garen. Zacht, warm, glad, het heeft eigenlijk alles wat een garen zou moeten hebben. Het haakt fijn en ook het resultaat is geweldig.

Wat zijn jouw UFO’s (unfinished objects) op dit moment?

Op dit moment werk ik aan een mooie, hele brede, bijzondere sjaal met een paar leuke verrassinkjes erin. Verder liggen er wel een paar papieren en geschreven ontwerpjes klaar. Ik ben erg netjes in het afmaken van projecten moet ik zeggen.

Wat zijn je haakambities?

Op haakgebied zijn mijn ambities groot! Een hele aparte ervaring voor mij. Ik stond altijd bekend als ambitie-loos. Mijn gezin was datgene waar ik voor ging en dat was alles voor me. Nu de jongens buiten de deur wonen is daar verandering in gekomen. Zeker nadat mijn website www.lossenenvasten.nl online was gegaan. Met het groeien van het aantal bezoekers op de site en het aantal mensen dat de pagina leuk vind, groeide mijn ambitie. Ik begon aan het opzetten van een CAL (Crochet Along). Ook dat gaat goed. Nu droom ik van een boek, goedbezochte workshops en misschien wel een eigen garenlijn. Ik heb geleerd dat je groot mag denken, als je maar tevreden blijft.

Nog haak do en don’ts voor de beginnende haker?

Houd je haaknaald losjes vast, ook als het soms even niet lukt. Van kramp in je handen verdwijnt je plezier in je hobby. En begin bij het begin. Haak vasten, halve stokjes, stokjes, dubbele stokjes tot je ervan droomt! Daarna kun je je richten op patronen. Eigenlijk draait het hele haken om deze steken!

Joke heeft een inspirerende blog waar ze nog meer prachtige patronen deelt en ons een kijkje in haar creatief leven geeft. We zijn heel blij met dit leuke initiatief van Joke en wensen haar veel succes en plezier toe met de Crochet Along 2016. Joke komt tijdens de Crochet Along bij diverse wolwinkels langs waarbij je haar kunt ontmoeten en met andere haaksterren gezellig samen kunt haken aan de deken. Houd onze website in de gaten voor de agenda en dan zien we je graag bij een lossenenvasten meet & greet!

collage lossen en vasten