DSC_1758

En toen kwam Betty onze studio inwandelen met deze supervrolijke deken! Alsof het zonnetje doorbrak in de winkel, wat een spetterende creatie! De deken is een cadeau voor een dochter van een vriendin van Betty en haar lievelingskleur is rood…..

Wij mochten dit zonnestraaltje even lenen en vinden het erg leuk om Betty aan jullie voor te stellen via ons interview met de haakSTER van de week!

Wie is Betty?
Ik ben Betty van der Veen, onlangs 46 jaar geworden, getrouwd met Sander en moeder van Ilse, onze dochter van 7 jaar.

Ben geboren en getogen in Enschede en vanwege mijn studie verhuisd richting westen van het land. Na ruim 20 jaar in 2011 toch weer de stap genomen te verhuizen richting het oosten van het land, Doetinchem.

Sinds wanneer haak je?

Nog niet zolang. Begin vorig jaar heb ik het boekje Haken en kleur van Claire & Saskia gekocht omdat ik die vlaggenslinger die daarin stond zo leuk vond. Leuk 1e project om mee te starten, ik volgde het patroon zoals omschreven maar had geen idee welke steek het steeds zou worden. Enthousiast keek ik steeds wat het resultaat werd. Heb best wel wat dingen over moeten doen (dat krijg je als je perfectionistisch bent van aard ;-)) en wat in het schema aan moeten passen om goede verhoudingen te krijgen. Maar ik was blij met het resultaat. Afgelopen december met de verjaardag van onze dochter heeft hij voor het eerst mogen pronken.

Bij echtstudio zag ik vorig jaar zomer een deken van Ingrid Danvers  die vond ik zo mooi strak en die onregelmatige strepen spraken mij erg aan. Met die steek heb ik toen mijn 1e deken gemaakt alleen dan van katoen (Phildar & Catania), daar zaten een aantal groen kleuren bij die heel mooi aansloten bij ons interieur. Een mooi project voor de zomervakantie, hij was alleen veel sneller af dan gedacht. Na nog een deken voor onze dochter en wat kleinere projectjes als onderzettertjes, fotolijstjes, bloemenslingertje etc ben ik aan deze deken begonnen met een acryl garen (Stylecraft Special DK).

Wat of wie is je inspiratiebron?

De projecten van Claire & Saskia spreken mij erg aan. Ik heb vaak specifieke kleurcombinaties in gedachten en Claire en Saskia zijn daar vaak erg sterk in. Ik ga binnenkort de workshop van Claire over Kleur volgen, lijkt me heel erg leuk om beter te weten hoe je mooie kleurcombinaties kan maken. Ik hoop zo ook zelf tot verrassende kleurcombinaties te komen.

Daarnaast zijn de dekens van Ingrid Danvers en Karin aan de haak een inspiratiebron. Ik hou van de mooie strakke dekens van Ingrid, met name de gestreepte dekens. Ik heb een grote voorkeur voor streeppatronen, zij gebruikt ook vaak verschillende diktes van strepen in haar patroon wat ik een speelser effect vind geven dan allemaal dezelfde maat strepen. Maar van de steek van de retrodeken van Karin was ik gelijk helemaal weg, dat was aanleiding voor het eerst over te stappen op Stylecraft Special DK. Heb alleen zelf een aangepast ontwerp van het strepenpatroon gemaakt omdat ik meer van die onregelmatigheid hou.

Met welk garen werk je het liefst?
Ik heb nog niet zo heel veel ervaring, maar ik vind de katoenen van Phildar en catania (en nu ook aangevuld met de mooie kleuren van byClaire nr 1) erg mooi qua materiaal en ook de diversiteit in kleuren waardoor je zoveel mooie combinaties kan maken.
Nu dus een deken met Stylecraft Special DK gemaakt, zoals Echtstudio en andere haaksters al aangaven is het een heerlijk materiaal om mee te haken. Ik heb alleen wat meer moeite om mooie kleurcombinaties te maken omdat de keuze in kleuren beperkter is dan bij de katoensoorten.

Een deken gemaakt met Stylecraft nodigt wel meer uit om lekker onder te kruipen, daarentegen vind ik de strakheid van een deken met katoen erg mooi maar is die qua gewicht een stuk zwaarder en voelt in het begin wat killer aan.

DSC_1779
Wat de UFO’s zijn op dit moment?
Ik moet altijd lachen als ik van andere haaksters lees dat ze aan allerlei verschillende projecten zijn begonnen en dingen steeds blijven liggen.

Zo gaat het bij mij dus helemaal niet, ik begin met een project en maak dat dan ook af, er worden tussentijds geen nieuwe projecten gestart. Soms maak ik tussen het haken van een deken wel eens wat kleinere projectjes, als cadeautje voor iemand, maar hier liggen geen UFO’s :-)

Wat zijn je haakambities?
Mijn hoofd loopt soms over met ideetjes van dingen die ik nog wil haken. Ik merk dat ik dekens erg leuk vind om te maken, maar het zijn ook wat langduriger projecten. Daarom vind ik die kleinere projecten ook erg leuk. Op mijn lijstje staat ook zeker nog eens een mooie omslagdoek, heb alleen nog geen idee in welke kleur, wie weet na de workshop van Claire.Naast het haken heb ik nog een ander hobby, die er al voor het haken was, namelijk het maken van kralen en (kinder)sieraden, dit onder de naam Wannabeads.

Een droom zou het zijn om met deze hobby’s of met één daarvan meer te kunnen doen om er je werk van te kunnen maken. Wie weet in de toekomst…

De do’s en don’ts voor de beginnende haker?
Een leuke vraag aan iemand die zelf nog niet eens een jaar haakt ;-).
Ik vind het zelf belangrijk met goede materialen te werken, ik zou het heel zonde vinden als je bijvoorbeeld een deken hebt gemaakt en daar zoveel uren in hebt gestoken, de deken in gebruik al snel minder mooi zou zijn doordat de materialen gaan rullen/pluizen.

En besteed bij het starten van een project goed aandacht aan het kiezen van kleuren, die zijn zo bepalend voor de uitstraling van je project.

Hartelijk bedankt Betty voor je haakverhaal en uiteraard de prachtige deken, het zal weer vele andere haaksterren inspireren.

Wil je ook aan de slag met deze deken? Koop via de website het garenpakket en kijk hieronder voor de werkomschrijving van Betty’s Fiesta deken.

Heel veel haakplezier!

DSC_1771 DSC_1746

De deken is circa 2 x 1.40 meter, hiervoor zijn 237 lossen opgezet met een haaknaald 5. Daarna is de deken gehaakt met haaknaald 4. Het gebruikte patroon is de “blanket stitch” inmiddels overbekend via de blog van Karin aan de haak

Van alle kleuren 4 bollen Stylecraft special DK: 1257 Fiesta (neon roze) / 1432 Wisteria (lila) / 1256 Jaffa (neon oranje) / 1010 Matador (fel rood) / 1246 Lipstick (donkerder rood).
Betty heeft voor het gemak de toeren met kleuren op een rijtje gezet. De strepen zijn dus verschillend in grootte en dat maakt deze deken mooi levendig.
aantal toeren
12 lipstick
10 wisteria
6 jaffa
10 matador
6 fiesta
4 lipstick
6 wisteria
10 jaffa
4 matador
10 fiesta
8 lipstick
10 wisteria
12 jaffa
8 matador
10 fiesta
10 lipstick
12 wisteria
4 jaffa
10 matador
8 fiesta
6 lipstick
4 wisteria
8 jaffa
12 matador
4 fiesta
10 lipstick
8 wisteria
10 jaffa
6 matador
12 fiesta
250 toeren totaal