Tijdens onze speurtocht naar nieuw aanstormend haaktalent viel ons oog op de grappige en stoere ontwerpen van DenDennis! We zijn dan ook supertrots dat we zijn patronen kunnen aanbieden in onze webshop. Wat vinden jullie van deze coole Puff the Dragon en Bill the Black Rooster?

Een mannelijke haker die ook nog kan ontwerpen, dat vonden wij heel bijzonder en daarom hebben we Dennis gestrikt voor een diepgaand haak-interview!

Wie is Dendennis?


Mijn echte naam is Dennis van den Brink (36 jaar) In het dagelijkse leven heb ik een eigen grafisch ontwerpbureau Creatief Bureau De Hazen waar we de vormgeving verzorgen voor verschillende grote en kleine klanten. Ik woon in het centrum van Amsterdam met mijn vriendin Lieve en mijn dochter Milea (13). Vanaf jongs af aan word ik door vrienden Dendennis genoemd. Vernoemd naar de gitarist van de spoof rock band Bad News uit de jaren ’80. De naam Dendennis is al jaren lang mijn nickname op internet.

Sinds wanneer haak je en hoe heb je het geleerd
Van jongs af aan ben ik al op gegroeid met creativiteit. Mijn broer, Remco (38), en ik knutselden, tekenden en deden veel origami en filigraan met onze moeder toen wij jong waren. Tijdens mijn opleidingen heb ik altijd creatieve vakken gekozen. Voor de tekenleraar opleiding en het grafisch lyceum deed ik een 2 jarige tussenopleiding op het Dudok College Hilversum (Havo/mbo ’94-’96) en op deze opleiding had ik ook Textiele werkvormen, waar ik geleerd heb met stoffen, wol en andere materialen werken. Hier heb ik voor het eerst gehaakt, gebreid en genaaid. Toen ik in 1999 begon aan het grafisch lyceum heb ik al het handwerk los gelaten voor creatief werken op een computer. In de zomer 2012 ging mijn vriendin backpacken in India en mijn dochter ging met haar moeder op vakantie. In die zomer besloot ik om te beginnen met haken. De oudste zus van mijn vriendin was zwanger en is tandarts. Lieve leek het leuk als ik een knuffeltand kon maken voor haar. Ik had al meer dan 15 jaar niet meer gehaakt dus na een aantal youtube filmpjes en wat beginnende knuffels heeft mijn moeder mij geholpen met het uitwerken van een Amigurumi kiesje. En zo is mijn eerste eigen ontworpen amigurumi knuffel ontstaan. En ook mijn passie voor haken.

Wat of wie is je inspiratiebron
Toen ik vorig jaar op zoek ging naar tutorials en blogs over haken en amigurumis kwam ik ook en blog tegen van Stephanie Allaboutami.tumblr.com. Zij had een artikel geplaatst over Luigi en Link van Nintendo. Zij is zeker weten één van mijn inspiratiebronnen geweest. Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook het boek Zoomigurumi tegen van Amigurumipatterns.net en daar zag ik de ontwerpsters A morning cup of Jo Creations en Pepika. Ik heb in het begin echt meerdere malen van Pepika Johnny the Monkey gehaakt en van Jo Creations Roary the Tiger en Levi the Bear. Zij zijn echt mijn inspiratie geweest voor mijn conehead dieren serie.

Met welk garen haak je het liefst
Dat is sinds kort absoluut Stylecraft Special DK, de kleuren zijn prachtig en het is heel zacht garen.
Daarnaast heb ik ook enorme collecties Phildar coton 3. Daarmee haak ik mijn helden series en daar haak ik nu ook mijn dieren buste collectie mee.

Wat zijn jouw UFO’s
Tja ik heb geen onafgeronde projecten, dat kan ik niet, als ik aan een project begin moet ik hem ook afhaken. Ik kan niet meerdere projecten tegelijk hebben. Ik geef het liefste al mijn aandacht aan 1 project.

Is haken ook voor mannen
Haha… Ik denk dat ik daar wel een goed voorbeeld van ben. In mijn directe omgeving heb ik 1 vriend die ook haakt maar op social media heb ik al meerdere mannen ontmoet die ook haken, we zijn schaars maar we zijn er wel! :-D

Wat zijn je haakambities
Ik heb nog zo ontzettend veel leuke en maffe projecten in mijn hoofd en die wil ik allemaal nog uitwerken en delen met de rest van de wereld. Ik ben behoorlijk actief op social media en vind het ook erg leuk om via die weg contact te hebben met andere hakers/haaksters. Hoe meer response er op een project van mij is hoe meer het mij stimuleert om nieuwe projecten te bedenken en uit te werken. Verder vind ik het ook erg leuk om grappige evenementen te starten. Afgelopen week ben ik online begonnen met het grappige event “Bring Your Amigurumi To Work Friday”. Met als doel dat iedereen een amigurumi naar werk neemt, een foto maakt in zijn of haar werkomgeving en dat post op Instagram of Tumblr met #BYATWF erbij als tag. Nu wil ik daar een maandelijkse event van maken met als doel je werkomgeving wat vrolijker te maken en een glimlach te creëren op de gezichten van je collega’s of klasgenoten. Het gerucht verspreidde zich snel en toen ik vrijdagochtend vroeg op instagram keek waren de eerste foto’s gepost vanuit Maleisië en heb nog vele andere foto’s over de hele wereld gezien. Het is zo leuk om te zien dat de amigurumi’s het werk ovenamen en ook dat veel mensen dit leuk vonden om te doen en te delen. 

Do’s en Don’ts voor de beginnende haker
Tja dat is een goede, ik ben begonnen met amigurumi’s en echt de simpele vormen. Moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit de complexere haaktechnieken gedaan heb, voor sjalen, mutsen enz… Ik richt me alleen maar op knuffels / amigurumis. Voor een beginnende haker moet je niet te complexe werken zoeken in het begin en neem er vooral veel tijd voor. Het is echt een heerlijke manier om te ontspannen. Voor mij is het een soort zen na werk. En ik kan er geen genoeg van krijgen.


Wij zijn blij met Dennis en hopen nog veel nieuwe ontwerpen van hem te gaan zien. Natuurlijk hebben we hem, Bill en Puff al live mogen ontmoeten in onze studio en wie weet schuift hij binnenkort nog wel een keer gezellig aan bij een HAAK IN…

De patronen van Bill en Puff zijn vanaf vandaag te koop in de webshop!