Je hoort wel eens berichten van mensen die bomen, lantarenpalen en beelden versieren met haakwerk en breisels. Dat zijn we inmiddels gewend en “yarnbombing” is niets nieuws meer. Maar er is natuurlijk altijd iets “nieuws” te vertellen over deze eeuwenoude hobby.

De Olympische spelen 2012 staan voor de deur en dit keer worden ze gehouden in Engeland. Kunstenares Shauna Richardson heeft speciaal voor deze gelegenheid 2 jaar lang gewerkt aan het bovenstaande project. Drie levensgrote leeuwen gehaakt uit ruim 57.000 kilometer Swaldale wol uit de Derbyshire Dales als aandenken aan Richard the Lionheart en ook als ode aan het rijke textielerfgoed uit the East Midlands. De leeuwen zullen te zien zijn in een 16 meter lange glazen kooi in het Natural History Museum in Londen voor de Olympische en Paralympische spelen. Wil je meer zien over de leeuwen klik dan hier voor een filmpje.

Maar er is nog meer haak nieuws onder de zon. Zoals bijvoorbeeld  “The real men crochet club” Robert Mack van 28 haakt mutsjes vanuit zijn cel in Lebanon Correctional Institution. Samen met ongeveer 15 celgenoten vormt hij de “echte mannen haak club” De clubleden haken sjaals, mutsjes en dekens voor daklozen, ziekenhuizen en voor kindertehuizen. Nu moet je niet denken dat Robert een lieverdje is hoor, hij zit nu nog 3 jaar in de cel omdat hij iemand het hoekje om geholpen heeft, maar je ziet het, hij is nu een hakende helper.

En wat dacht je hiervan. Dit is Helen Avagyan uit Duitsland. Je denkt nu misschien, wat heeft ze een leuk gehaakt kleedje in haar handen. Dat klopt. Maar als we je nu eens vertellen dat het niet gehaakt is met wol maar met kauwgum ! Ze is sinds een paar jaar met pensioen en zocht een bezigheid om haar dagen mee te vullen. Al kauwend op een stukje kauwgum kwam ze op het idee om eens te proberen of er ook mee te haken was. Ze rolde er strengetjes van en hield ze onder de koude kraan zodat ze niet meer zo zouden plakken. (zie je het al voor je, je hele haaknaald onder de zoet geurende Hubba Bubba ?) Ze doet er bijna een dag over om één kleedje te haken en daarna versiert ze het met nagellak om het een extra leuk effect te geven. Haar antwoord op de vraag: “Wat ga je er mee doen ?” was “Ik heb werkelijk geen idee, maar ze zijn wel prachtig toch ? ” Mmmm…smaken verschillen, wij houden het toch liever bij wol ;)