Ik had het er toevallig van de week nog over tijdens een workshop. Het is eigenlijk best heel leuk, die gebreide en gehaakt graffiti. Het concept is heel simpel, enthousiaste haakster en breisters (wat een vaag woord) maken de normale gesproken wat sombere publieke plaatsen in de stad wat vrolijker door hier er daar ineens iets gebreids of gehaakts toe te voegen. Om haak een boom of een bankje en de wereld ziet er ineens heel veel vrolijker uit !

Deze trend is ontstaan in een dorpje in Texas waar een aantal vrouwen een doel zochten voor hun gebreide onafgemaakte projecten. Zij begonnen met het versieren van een aantal bomen, beelden en al snel breidde deze trend zich uit over heel Amerika en niet veel later nam de rest van de wereld het ook over.


Het grappig is dat deze vorm van kunst creatieve uiting niet word gezien als vandalisme, zoals we dat bij bijvoorbeeld graffiti wel doen. Omdat de wollen draden gemakkelijk te verwijderen zijn en de objecten geen schade berokkenen wordt Yarn Bombing gezien als een onschuldig fenomeen.

Steeds meer mensen gaan de uitdaging van het bombarderen van voorwerpen aan. De Australische kunstenaar Dave Cole heeft in 2009 als kunstproject samen met 15 assistenten een brug in Melbourne gebombardeerd met breiwerk. Dit was ter gelegenheid van een kunstfestival. Helaas is het kunstwerk de nacht voor het festival begon kapot gemaakt door vandalen, zij hebben met scharen en messen alle lappen van de brug af geknipt. Gelukkig zijn er prachtige foto’s gemaakt. En Dave Cole is er niet slechter van geworden, hij won alsnog een prijs van $ 25.000 voor zijn bijdrage.

Niet iedereen is gecharmeerd van deze vorm van kunst. In West Cape May is er een groepje ontstaan die zichzelf “The Midnight Knitters” heeft genoemd. In de nachtelijke uren haken en breien zij er op los en versieren daar de woonwijken en publieke plaatsen en bomen met haak een breiwerk. Alhoewel de bewoners het over het algemeen erg leuk vinden, en s’morgens vroeg al uit kijken naar het zoeken van een nieuwe omhaakte boom (zie foto), is niet iedereen er blij mee. De burgemeester heeft laten weten dat Yarn Bombing tegen de wet is omdat ze zonder toestemming publiek bezit versieren. Niet dat hij er veel aan kan doen, want wie deze Midnight Knitters zijn is nog steeds niet bekend. De politie is nog steeds op zoek naar deze mysterieuze groep. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er de lol wel van in zie. Dus als jullie binnenkort een omhaakte boom in Alphen aan den Rijn zien staan……sttt… it wasn’t me ;)
.