Amigurumi haken

Amigurumi is de Japanse kunst van het breien of haken van kleine knuffelbeestjes. Het woord is afkomstig van het Japanse ami (breien of haken) en nuigurumi (knuffelbeest). De meeste amigurumi werken zijn schattige beestjes met een groot hoofd en mensachtige features, wat kenmerkend is voor de Japanse cultuur.De trend waaide in 2003 over naar de Westerse wereld en is sindsdien alleen maar in populariteit toegenomen.

                     

Amigurumi haakboeken

 

Amigurumi haakpatronen

 

Wol en garen

 

                   

 

 

 

 Veiligheidsogen

 
Geluiden Muziekdoosjes
                   

 

 

 

 Vulling Veiligheidsneuzen  

   

Wat heb je nodig?

Amigurumi beestjes bestaan uit losse gehaakte delen, die worden opgevuld met fibervulling en vervolgens aan elkaar worden genaaid. Het lijkt moeilijk, maar als je al een paar basissteken kent is het helemaal niet lastig om aan te leren. Voor een simpele amigurumi heb je niet meer nodig dan een haaknaald, een paar bollen katoen, vulling (synthetische vulling of schuimrubber), een patroon en een paar oogjes en eventueel een neusje. Amigurumi’s worden vaak gehaakt met Phildar katoen 3, Catania glanskatoen, of een katoensoort die daar op lijkt. Om een strak haakwerk zonder gaatjes te krijgen, kun je het beste kiezen voor een dunnere haaknaald dan voor het gebruikte katoen wordt aanbevolen.

Amigurumi met geluid of muziek maken

Zodra je de basics van amigurumi haken eenmaal onder de knie hebt, kun je je knuffelbeestjes zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Er zijn bijvoorbeeld ook piepers en rammelkralen verkrijgbaar, zodat je je amigurumi geluid kunt laten maken. Je kunt zelfs een muziekdoosje met een trektouwtje in je amigurumi doen, dit geeft een zelfgehaakt kraamkadootje nog een extra leuk accent.

Amigurumi leren haken

Wil je ook leren hoe je van die schattige Japanse knuffelbeestjes kunt haken? Bestel dan het boek Amugurimi’s & more! Het boek is voorzien van 15 amigurumi patronen met duidelijke beschrijvingen, zodat zowel beginners als gevorderden ermee uit de voeten kunnen. Workshop amigurumi haken?
Is het haken van een amigurumi beestje nog te lastig? Bezoek de pagina haken voor beginners waar veel eenvoudige haakpatronen terug te vinden zijn en boeken voor leren haken. Ook kun je je aanmelden voor de mini cursus haken waarin stap voor stap de beginselen van haken worden uitgelegd en je na deze cursus je eigen amigurumi's kunt haken.