HaakSTER van de week

free from crochet jose dammers

Van haken krijg je nooit genoeg! En zeker niet als er iedere keer weer nieuwe inspiratie en mooie creaties voorbij komen. HaakSTER Jose Dammers heeft een hele nieuwe kijk op haken; zonder patroon en puur op gevoel een prachtwerk creëren!

16113987_1870837949828843_1311245040064268695_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze vrije vorm van ontwerpen wordt ook free form crochet genoemd. Jose heeft al diverse workshops gegeven waarin je deze kunst kunt leren en we zijn heel blij dat ze ook een keer langskomt bij Echtstudio. Op zaterdag 14 oktober van 10 – 16 uur kun jij ook deze techniek in de vingers krijgen. Een heerlijk dagje uit, in een inspirerende omgeving een nieuwe vorm van haken ontdekken. Inclusief een lekkere high tea en onbeperkt koffie en thee. Jose zal je stap voor stap begeleiden bij het uitzoeken van de juiste materialen en het creeeren van je eigen free form crochet masterpiece.

Ook zin in deze haakuitdaging? Schrijf je dan in via info@echtstudio.nl onder vermelding van free form crochet workshop. De kosten zijn € 65 per persoon inclusief uitgebreide high tea. Deze high tea wordt verzorgt door onze buren Prins Heerlijk van Stichting Ipse de Bruggen.

De benodigde materialen zoek je samen met Jose in onze winkel uit (hierover krijg je een korting van 10%) waarna je aan de slag kunt. Haakervaring is voor het volgen van deze workshop vereist. Betaling is na afloop van de workshop.

We hebben Jose een aantal haakvragen gesteld zodat jullie deze haakSTER alvast wat beter leren kennen.

Wie is José?

Ik ben geboren in Amsterdam, getrouwd en moeder van twee dochters.

Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Alphen aan den Rijn. Na de middelbare school ben ik naar de mode-academie Charles Montaigne (nu Amfi) in Amsterdam gegaan en heb deze succesvol afgerond.

Daarna heb ik dertien jaar als modeontwerpster voor verschillende commerciële bedrijven gewerkt, waar ik veel heb geleerd en veel heb moeten reizen. Na de komst van mijn eerste dochter ben ik als freelance-ontwerpster verdergegaan en heb ik voor meerdere bedrijven collecties ontworpen in dames- en kindermode.

De kunstwereld is mij echter altijd blijven interesseren en in 2013 ben ik gestopt met het ontwerpen van mode en heb ik mijn passie gevolgd, namelijk het maken van keramiek en het schilderen van portretten.

Sinds wanneer haakje?

Sinds eind 2015 heb ik eigenlijk bij toeval een haaknaald in mijn handen gekregen om een omslagdoek te gaan haken. Dit deed ik ‘s avonds en voordat ik het wist liet ik mijn haaknaald niet meer los.

Ik probeerde steeds meer technieken uit en het liefst alles zonder patroon en zonder erbij na te denken ontstonden zo de mooiste vormen.

Nu geef ik sinds april 2016 haakworkshops in het vrije vorm haken en heb hier erg veel plezier in.

Ook merk ik dat de cursisten erg enthousiast zijn om deze vrije techniek te leren, maar ik merk dat het loslaten van patronen en regels in het begin moeilijk is, maar naarmate de dag vordert lukt het iedereen.

Wat of wie is je inspiratiebron?

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, films, magazines, de muziekwereld, mode, maar vooral op straat.

Ook de kunstwereld inspireert mij enorm, Bansky, Picasso, maar vooral Street Art en Pop Art.

Ik merk dat ik nog steeds groei en dat ik steeds verder wil. Ik vind het niet leuk om twee keer hetzelfde te maken, het moet altijd weer beter en weer vernieuwender zijn en met een knipoog naar de mode en kunstwereld.

Ik maak het moeilijk voor mezelf, maar dat is mijn grote uitdaging en drive.

Met welk garen haak je het liefst?

Ik haak met veel soorten garens. Ik kijk vooral naar kleur en structuur. Met vrije vorm haken is het mooi om garens te gebruiken van verschillende samenstelling, want dit geeft een verrassend resultaat.

Wat zijn je UFO’s?

Ik heb op dit moment twee projecten lopen, beide freeform. Mijn uitgangspunt is een stola, maar het zou zomaar iets anders kunnen worden. Meestal vormt het zich vanzelf naarmate het project vordert. Ook dit is heel verrassend. Wel moet ik ze nu echt naar een einde toe werken, want ik wil ze gebruiken voor nieuwe workshops in het voorjaar.

Wat zijn je haakambities?

Mijn haakambities zijn dat mijn werken gezien gaan worden als kunstobjecten en een doel is dan ook deze tentoon te stellen op exposities. Een andere droom is geshowd te worden op de catwalk, om zo de kunst en mode samen te brengen.

Ook het lesgeven in het freeform en freestyle haken aan cursisten die dit graag willen leren, vind ik heel leuk om te doen.

14233221_660445137442519_7604633334216488185_n

We kijken enorm uit naar de free form crochet workshop, ben jij er bij?

2 comments Add yours