tomte 1

“Een Tomte (Zweeds) of Nisse (Noors) is een mytisch figuurtje uit Scandinavië. In het heidense geloof was de Tomte de ziel van de eerste bewoner van de boerderij. De Tomte bewoonde de grafheuvels rond de boerderij en hij waakte over de boerderij en het vee. Als hij niet goed behandeld werd, vertrok het wezen. Veel Zweden zetten nog steeds rond de kerst een bordje Julegrot (rijstepap) buiten neer om Tomte gunstig te stemmen.

De Jule Tomte speelt een rol bij het Joelfees (kerstmis) en wordt in verband gebracht met de kerstman. Er zijn overeenkomsten met de lutin uit Frankrijk (de kabouter die Père Noël begeleidt en onzichtbaar kan worden door zijn rode hoed met twee witte veren).
Tijdens het joelfeest wordt een lied gezongen voor de jule Tomte. Er wordt voedsel in de kerstboom en voor de schoorsteenmantel gehangen, vaak in een sok.”

Tot zover een klein geschiedenislesje over de Tomte..

Carine, 1 van de creatieve dames uit het echtstudio team, haakte een Tomte en wij waren op slag verliefd op dit grappige mannetje! In z’n mooie winterwonderland outfitje past hij prima in het koude winterweer. Hij zit te stralen in de winkel, onze eigen kleine Koning winter.

Je kunt je eigen Tomte haken met Stylecraft special DK, we hebben de benodigde materialen op een rijtje gezet. Ga je ook aan de slag? Stuur ons dan een mooie foto van het eindresultaat en wie weet zetten we jouw Koning winter nog een keer in het zonnetje!
tomte 3

 

 

 

 

 

 

 

bestelhierhetpakket

 

 

 

Reacties op Tomte; een scandinavische kabouter!

 • Emily Reply

  Wat super gaaf. Mijn broer is helemaal geobsedeerd door deze kabouters. In Italië zijn ze ook volop te koop. Ik denk dat ik zeker het patroon aan ga schaffen. super gaaf.

  groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

 • Evelien Bijl Reply

  Hallo,

  Ik ben er al mee bezig, heel erg leuk om te doen en ik stuur zeker een foto als hij klaar is, alleen zijn armen en hoed nog,

  Groetjes Evelien

 • Wilma Jansen Reply

  Wát een leukerd, mooi gemaakt Carine!!!!

  Mijn haakhande. “Jeuken” om eraan te beginnen…..

  Echter tóch eerst maar even afmaken waar ik mee bezig ben😉

  Groetjes uit Olst!!

  Wilma

 • Aafke Veenendaal Reply

  Ik tracht de tomte te bestellen, maar de geeft een foutmelding. Ik wil hem graag ook in het rood hebben. Lijkt me superleuk. Hoop dat het morgen lukt om te bestellen. Anders hoor ik het wel; wat ik moet doen. Groet Aafke

Reactie toevoegen

Scroll to Top