De ideale haaksteek voor een mooie omslagdoek is de granietsteek/moss stitch/weefsteek. Eenvoudig te haken en op dit moment bij veel haaksterren mateloos populair. Uiteraard konden wij het niet laten om hiermee aan de slag te gaan. Zeker met het nieuwe garen van ByClaire nr 2 zagen we prachtige mogelijkheden. Het garen van ByClaire nr 2 is lekker dik en zacht, voor een omslagdoek is een haaknaald 9mm wel aan te bevelen zodat het soepeltjes om je heen valt.

granietsteek 1

Er zijn twee mogelijkheden om een driehoek te haken met deze steek, beginnend vanuit de punt en vanuit het midden van de lange zijde. Wij kozen voor de laatste variant en gebruikten hiervoor 5 bollen ByClaire nr 2 taupe en 4 bollen ByClaire nr 2 ivoor. Want elke toer wisselen van kleur geeft wel een heel mooi effect. Alleen het afwerken van de hechtdraadjes is wel een geduld klusje; wij hebben de beide eindjes aan elkaar vast geknoopt met een platte knoop en heel strak aangetrokken, vervolgens de draadjes kort op de knoop afknippen. Over de lange zijde nog een randje vasten haken zodat de knoopjes wegvallen in de steken.

granietsteek 2 granietsteek 3

Gebruikte materialen:

5 x Byclaire nr 2 taupe

4 x Byclaire nr 2 ivoor

haaknaald 9mm

schaar

Voor het haken vanuit het midden hebben we een gratis patroon gebruikt van de website http://jessieathome.com/color-me-happy-kerchief/. Hierop vind je ook een duidelijk haakschema en foto tutorial.

De lap heeft een afmeting van 104 x 104 x 155 cm na 52 toeren. We hebben heel los gehaakt met haaknaald 9mm, dit is echt nodig om deze afmeting te krijgen. Daarna de franjes eraan geknoopt, deze hebben een lengte van ongeveer 15cm, hiervoor knip je draadjes van circa 30cm af. We hebben niet in elke steek een franje gemaakt maar om en om en hiervoor twee draden gebruikt.

Voor het haken met de granietsteek/weefsteek/moss stitch vanuit de punt zijn er ook diverse haakschema’s op internet te vinden, kijk ook eens bij de Facebook groep de southbay shawl en andere sjaalpatronen hierop zijn nog meer mooie patronen te vinden voor het maken van de ultieme omslagdoek voor aankomende herfst en winter.

Claire Boeter heeft met de lancering van haar nieuwe garen byClaire nr 2 een gratis patroon ter beschikking gesteld met daarin ook een duidelijke uitleg. Uiteraard heeft ze gewerkt met veel kleur en kun je kiezen uit 3 prachtige combinaties.

Dus haak zelf ook zo’n mooie omslagdoek in deze leuke steek en mocht je er niet uitkomen, schrijf je dan in voor 1 voor onze workshops.

byClaire Nr2 omslagdoek in blauwtinten

 

byClaire Nr2 omslagdoek in roodtintenbyClaire Nr2 omslagdoek in groentinten

Reacties op De granietsteek; perfect voor omslagdoeken

 • Petra Reply

  Graag zou ik een deken (plaid) met deze steek haken van de By Clair nr.2 maar hoeveel bolletjes heb ik dan nodig?
  Met vriendelijke groeten, Petra Baas

  • Echtstudio Reply

   Beste Petra,

   We hebben circa 8 bollen gebruikt voor de lap van 104 x 104 x 155 cm na 52 toeren (zonder de franjes). Een vierkante lap van van 104 x 104cm heeft 2 x zoveel nodig dus zo’n 16 bollen. We hebben deze doek met 9mm gehaakt, heel los dus. Zodra je met een dunnere haaknaald gaat werken of zelf strakker haakt zal dat direct invloed hebben op de afmeting. Succes!

 • Sally Reply

  Die laatste drie foto’s is een ander patroon volgens mij. Heeft u daar ook een tekening van? Gr sally

 • Yolanda Reply

  Sorry dat ik me er even mee bemoei, voor een deken met de maat 1.55 x1.04 heb je 8 bollen nodig. De omslagdoek bestaat als het ware uit 2 driehoeken en als die tegen elkaar aandoet heb je een rechthoek. Het zou toch zonde zijn als Petra “afhaakt” door de hoeveelheid bollen… 😉

  • Echtstudio Reply

   Beste Yolanda, dank voor het meedenken; wij hadden een fout gemaakt met het aangeven van de afmeting, voor 16 bollen moet het een vierkant van 104 x 104 cm zijn ipv een rechthoek (dit is inmiddels in de opmerking aangepast). Als je een deken wilt maken op de manier zoals jij aangeeft wordt het een kleiner dekentje.

 • astara Reply

  Ik heb deze granietsteek gebruikt voor een verst en het is erg mooi geworden.

 • francine Reply

  heel mooi ben heel tevreeden

 • DIY Sjaal met weefsteek – Pinterestjuf Reply

  […] jaar werd er een link geplaatst naar de blog met daarop een prachtige sjaal/omslagdoek. Ik was op slag verliefd! Een paar […]

 • Martine/Pinterestjuf Reply

  De sjaal is af en zo mooi geworden! Ik heb er een stukje overgeschreven op mijn blog, met daarbij een foto van het resultaat!

 • Martine Reply

  Na enkele malen proberen werd het me duidelijk! groetjes

Reactie toevoegen

Scroll to Top